Walking Trail of Material Impact

My installation focuses on the efforts that the designers of the CIRS building made in order to cut down on carbon emissions from materials used, and the carbon footprint of transporting these materials to the construction site. Other buildings on UBC campus that used a type of white brick (necessary for building code on UBC) opted for kiln fired clay brick, which has a significantly higher carbon footprint, as well as the fact that they are sourced from over 500 kilometers away. CIRS uses concrete blocks that are manufactured in Surrey, which have a lower carbon footprint in terms of transportation. Overall, the building construction was 50% of the average ecological and GHG profile for a building of its’ size. I highlighted these aspects of the building by comparing the difference in distance between the kiln-fired white brick to the concrete bricks sourced from Surrey with lines parallel to each-other on the floor as a walking path. I decided to have the line move upwards on stairs, to further emphasize the effort of increasing detriment/the longer the line the more uphill the impact of the material, which the passerby will feel physically through the incline of the stairs.

Leave a Reply

Skip to toolbar