Mind Tree

The Mind Tree Nathan Loewen The two main aspects of the site that I focused on where the social and the aesthetic. Through my observations and site analysis, I found that the site was almost exclusively utilized by students and pedestrians for passing through the space, and nothing more. The users of the space would socialize after class or converse and move through the space from one place to another. The trees and greenery in the space might “consolidate” the space as the plaza plaque says, but given the seemingly hidden history to this space, the class trees don’t establish and convey their history quite to the degree that is intended. In one way, my park design is a reactionary remedy to the reality of the space, changing some of its context from not just one of socializing and utility, but one of history and memorial. My design features a tree-looking structure in the silhouette of a brain. We might view the class trees in the space as metaphors for the established and growing legacies of past students, while the Mind Tree would present this history through its more literal embodiment of this idea of “thoughts” from the past. To notify pedestrians and users of the park on what the neuron tree “nods” to, it will be made of white granite such as a memorial that notifies observers of the space’s history. Further, the roots of the tree would reasonably spread about the grass just like the class trees, also made of similar material to the tree, while the shape of these roots allows for seating, but also space for carvings and engravings to pay homage to UBC’s members and their contributions.

Leave a Reply

Skip to toolbar